Sešit Svíčková
S karlovarským knedlíkem nebo klasickým houskovým? S brusinkami a šlehačkou nebo bez? Ať už máte svíčkovou rádi v jakékoliv podobě, nelze zpochybňovat, chuťovou jedinečnost tohoto klenotu české gastronomie. První recept na svíčkovou zveřejnila již v roce 1826 Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce. Recept se léty vyvíjel a dnes má mnoho podob. A jaký je nejlepší? No přece ten váš! Autorkou ilustrace je Tereza Kovandová.
Detailní popis produktu
Marně byste hledali restauraci s českou kuchyní, kde by chyběla Svíčková na smetaně. Vzhled a chuť tohoto gastronomického skvostu všichni jistě znáte. Přemýšleli jste však nad tím, kdy se na našich tabulích objevil poprvé?
První recept na svíčkovou představila už v roce 1826 Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce. Stačilo nalistovat “Tak nazvanou svíčkovou pečeni”. Podle Rettigové se pravá svíčková připravovala z “onoho kusu masa pod ledvinkou” tedy z části na spodní straně hřbetu skotu mezi roštěnou a květovou špičkou. Recept se v průběhu času vyvíjel. Jeho různé podoby jsou dnes výsledkem honby za tím nejlepším. Cíl, kterého možná ani nechceme dosáhnout. Už Rettigová totiž věděla, že vaření může být uspokojivější než jídlo samotné.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.